Jajca – visokohranljivo živilo
![Jajca – visokohranljivo živilo](/storage/app/media/Weekly/67/10/3C1FA7C12063FD14C12582470051AA63.jpg)
Jajca – visokohranljivo živilo
Ko izgovorimo besedo jajce, pomislimo na kokošje jajce, seveda pa posegamo še po prepeličjih, račjih ali gosjih jajcih.
![](/storage/app/media/Weekly/67/10/3C1FA7C12063FD14C12582470051AA63-1.jpg)
Ko izgovorimo besedo jajce, pomislimo na kokošje jajce, seveda pa posegamo še po prepeličjih, račjih ali gosjih jajcih. Poiščimo bližnji vir domačih jajc ali sami postavimo manjši kokošnjak z ogrado. Tako si zagotovimo stalno preskrbo s prvovrstnimi jajci, porabnika kuhinjskih ostankov in proizvajalca vrtnega gnojila. Tudi vse več ekoloških sadjarjev kokoši spušča v sadovnjak, da pojedo ličinke žuželk.
Ko jajca kupujemo, posegajmo po jajcih iz pašne reje, če se le da, ekoloških. Ugotovili so, da taka jajca vsebujejo boljšo strukturo holesterola in 2x več vitamina E ter s pašo pridobljene maščobe omega 3.
Glikemični indeks jajc je nizek. Eno jajce zadosti 4 % potreb po dnevnih kalorijah. Ima idealno beljakovinsko sestavo in razmerje med esencialnimi aminokislinami, ki jih človeški organizem ne more sestaviti sam. 1 jajce pokrije 13 % dnevne potrebe po...