Jajca – visokohranljivo živilo
Jajca – visokohranljivo živilo
Ko izgovorimo besedo jajce, pomislimo na kokošje jajce, seveda pa posegamo še po prepeličjih, račjih ali gosjih jajcih.
Ko izgovorimo besedo jajce, pomislimo na kokošje jajce, seveda pa posegamo še po prepeličjih, račjih ali gosjih jajcih. Poiščimo bližnji vir domačih jajc ali sami postavimo manjši kokošnjak z ogrado. Tako si zagotovimo stalno preskrbo s prvovrstnimi jajci, porabnika kuhinjskih ostankov in proizvajalca vrtnega gnojila. Tudi vse več ekoloških sadjarjev kokoši spušča v sadovnjak, da pojedo ličinke žuželk.
Ko jajca kupujemo, posegajmo po jajcih iz pašne reje, če se le da, ekoloških. Ugotovili so, da taka jajca vsebujejo boljšo strukturo holesterola in 2x več vitamina E ter s pašo pridobljene maščobe omega 3.
Glikemični indeks jajc je nizek. Eno jajce zadosti 4 % potreb po dnevnih kalorijah. Ima idealno beljakovinsko sestavo in razmerje med esencialnimi aminokislinami, ki jih človeški organizem ne more sestaviti sam. 1 jajce pokrije 13 % dnevne potrebe po...