S prehrano do bolj zdravih prebavil
S prehrano do bolj zdravih prebavil
Zdrava, pestra in uravnotežena prehrana, ki vključuje različno zelenjavo in sadje, integralna žita in žitne izdelke, nemastno meso in zamenjave, mleko in mlečne izdelke z manj maščob ter zdravju prijazne maščobe je povezana z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke. Nasprotno, prehrana z visoko vsebnostjo maščob in kalorij, nizko vsebnostjo vlaknin, zelenjave in sadja ter uživanje preveč rdečega mesa in predelanega mesa poveča tveganje za nastanek bolezni. Kako te smernice in priporočila prenesti v vsakdanjo prehrano? Ker sta zelenjava in sadje ključnega pomena, poskrbimo, da bomo vsak dan zaužili vsaj 30 dag zelenjave in 20 dag sadja. Razporedimo jih v več obrokov. Že za zajtrk ali malico lahko zaužijemo zelenjavo in sadje. Sendvič iz polnovrednega kruha ali žemlje, bogato obložen z zelenjavo (svežo in vloženo), kateremu namesto salame ali šunke dodamo rezino pečenega piščančjega mesa, je dobra izbira. Kadarkoli je mogoče, začnimo kosilo z bogato zelenjavno...