Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S prehrano do bolj zdravih prebavil

Objava: 28. 12. 2017 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2018 / 13:20

S prehrano do bolj zdravih prebavil

Zdrava, pestra in uravnotežena prehrana je povezana z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke.

Zdrava, pestra in uravnotežena prehrana, ki vključuje različno zelenjavo in sadje, integralna žita in žitne izdelke, nemastno meso in zamenjave, mleko in mlečne izdelke z manj maščob ter zdravju prijazne maščobe je povezana z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke. Nasprotno, prehrana z visoko vsebnostjo maščob in kalorij, nizko vsebnostjo vlaknin, zelenjave in sadja ter uživanje preveč rdečega mesa in predelanega mesa poveča tveganje za nastanek bolezni. Kako te smernice in priporočila prenesti v vsakdanjo prehrano? Ker sta zelenjava in sadje ključnega pomena, poskrbimo, da bomo vsak dan zaužili vsaj 30 dag zelenjave in 20 dag sadja. Razporedimo jih v več obrokov. Že za zajtrk ali malico lahko zaužijemo zelenjavo in sadje. Sendvič iz polnovrednega kruha ali žemlje, bogato obložen z zelenjavo (svežo in vloženo), kateremu namesto salame ali šunke dodamo rezino pečenega piščančjega mesa, je dobra izbira. Kadarkoli je mogoče, začnimo kosilo z bogato zelenjavno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh