Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Martinovo kosilo in mlinci

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 11. 11. 2017 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2017 / 13:29
Martinovo kosilo in mlinci

Martinovo kosilo in mlinci

Spet je leto naokrog in tu je martinovo. Kaj bomo postregli?


Spet je leto naokrog in tu je martinovo. Kaj bomo postregli? Tradicionalno kosilo s perutnino, mlinci in rdečim zeljem. Kako simpatičen tris! Sprašujem se, zakaj ravno mlinci. Najverjetneje zato, ker kot spužva vpijejo maščobo od peke perutnine. Jih kupujete ali pripravite sami? Tokrat preučujemo izdelavo mlincev, najstarejše oblike kruha. Mlinci so mešanica tekočine in moke. Da so bolj hranljivi in okusnejši, jih izboljšamo z rumenjakom, mlekom in soljo. Tanko razvaljane spečemo v vroči pečici, nalomimo in poparimo s slanim kropom, odcedimo ter zabelimo z izbrano polivko, navadno tekočino od peke mesa. Lahko pa pripravimo tudi sladko različico in mlince prelijemo z oslajenim vrelim mlekom in posujemo z orehi, morda cimetom. Tako že po sestavinah spominja na potico …

Mlince so včasih pekli v krušni peči, kasneje na plošči električnega štedilnika. Spečemo jih lah...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh