Štorovke ali mraznice
Štorovke ali mraznice
V tem času med hojo po gozdu naletimo na veliko gob, med drugimi v šopih izraščajo mraznice, štorovke.
V tem času med hojo po gozdu naletimo na veliko gob, med drugimi v šopih izraščajo mraznice, štorovke, z latinskim imenom Armillária. Premalo se zavedamo, da gobe, pravilno imenovane glive, rastejo pod zemljo, da tvorijo neskončne splete. Del glive, ki izraste nad zemljo, imenujemo goba. Štorovke so glive, ki rastejo na živih in razpadajočih drevesih, običajno pa jih poznamo kot gniloživke.
Ob pregledu literature sem ugotovila, da sem tokrat nabrala črnomekinasto mraznico, latinsko Armillária ostóyae. Na gobarski razstavi v Zgornjih Gorjah pa sem videla še, da so zelo podobne gobe tudi strupene. Užitne prepoznamo tudi tako, da košček gobe pokusimo. Če je sladka, ne grenka, je prava. Štorovka je pogojno užitna, to pomeni, da jo je pred uživanjem treba prekuhati. Ponekod navajajo celo 20-minutno kuhanje, v naši literaturi pa, da jih je treba prekuhavati, blanširat...