Cesarski praženec
Cesarski praženec
Cesarski praženec v naši družini že dolgo postavljamo na piedestal. Nad omamnim vonjem iz litoželezne ponve, ki ustvarja čarobne vonjave in slastne okuse, se je doslej navduševala že vrsta generacij. »Šmorn« – okusna, relativno preprosta in ne predraga sladica, po prepričanju moje mame drži pokonci in razveseljuje našo rodbino že več stoletij. V cesarsko jed pa ga je dokončno povzdignila pokojna babica, ki je študirala v prestolnici avstrijske Štajerske.
Potem, ko je šmorn pri nas doma tradicionalno služil predvsem razvajanju čutov in brbončic, se je pred par leti iz kuhinje in jedilnice preselil še v dnevno sobo – med knjige in v odnose.
Vse je zakuhala babica
Ko ji je njena prva in najljubša petnajstletna vnukinja zaupala sladko skrivnost, da se je že prvi šolski dan zaljubila v novega postavnega sošolca, jo je babica navihano pogledala in stisnila v mehak objem, v katerem so mimogrede izginile vse prvošolske skrbi in izpuhteli vsi mladostniški d...