Jabolka v mesnih in zelenjavnih jedeh
Jabolka v mesnih in zelenjavnih jedeh
Jabolka imamo radi v sladicah, kuhana v čežano, pečena, redko jih pripravljamo v juhah, glavnih jedeh in prilogah.
Jabolka imamo radi kar tako, iz rok v usta, v sladicah, kuhana v čežano, pečena, le redko pa jih pripravljamo v juhah, glavnih jedeh in prilogah. Zakaj bi jih sploh, boste dejali? Zlasti zato, ker jedem dajo zanimiv okus ali jih obogatijo. Pri bučni ali korenčkovi juhi, recimo, dosežemo rahlo kislost. Vemo, da buče s skladiščenjem postanejo sladkaste, zato je potrebno dodati malo kislega. Rdečega zelja si ne znamo predstavljati brez jabolk. Jabolka zasledimo tudi v mesnih jedeh iz pekača, posebej pri jagnječjih, divjačinskih jedeh, jetrcih. Vsak dan pa jabolka lahko jemo v zimskih solatah, saj jih s svojo sladko kislostjo oživijo. Za preganjanje virusov se dobro obnese hren, ta pa z jabolki ustvari odlično prilogo, ki na jedilniku ne bi smela biti le enkrat letno.
Sicer pa kot odlični kulinarični pari slovijo jabolka in sir, jabolka in orehi, tudi k suhi salami i...