Sušenje čebule
Sušenje čebule
Soseda ne reče, da čebulo pobere v začetku avgusta, pač pa se izrazi, da to naredi na sv. Marjeto.
Soseda ne reče, da čebulo pobere v začetku avgusta, pač pa se izrazi, da to naredi na sv. Marjeto. Vsi, ki to častitljivo navado imate, prenašajte jo na mlajše rodove, saj se bo sicer izgubila! To lahko storimo mimogrede, ko nam naši domači pomagajo, da čebulo poberemo, očistimo zemlje in naložimo v gajbice ter prenesemo nekam pod streho, da se posuši. Takoj ugotovimo, da je nekaj čebul dvojnih in te ne zdržijo dolgo. Treba jih je porabiti. Če jih je preveč, jih ocvremo in skupaj z nekaj maščobe od cvrenja naložimo v posodice in zamrznemo, da se ohranijo dlje časa. Tako imamo čebulo pripravljeno za takrat, ko se zelo mudi. Taka čebula je odličnega, sladkega okusa in kot nalašč za golaže, prebrance in pasulje, ki zahtevajo več čebule.
Drug način, ki nam je manj domač, je sušenje čebule. Delo je nadvse nezahtevno, najbolj pa pri tem trpijo oči. Če si pomagamo z ma...