Blitva – uporabna poletna zelenjava
![Blitva – uporabna poletna zelenjava](/storage/app/media/Weekly/66/32/AEF4A99547FCF81CC12581720033DEF5.jpg)
Blitva – uporabna poletna zelenjava
Poleti blitva nadomesti špinačo. Lahko smo zadovoljni, da tako nezahtevno raste v domačem vrtu.
![](/storage/app/media/Weekly/66/32/AEF4A99547FCF81CC12581720033DEF5-1.jpg)
Poleti blitva nadomesti špinačo. Lahko smo zadovoljni, da ta, za nekatere spregledana zelenjava, tako nezahtevno raste v domačem vrtu.
Blitva enako kot špinača, saj sta sorodnici, doma iz Sredozemlja, vsebuje precej oksalne kisline, ki jo s kuhanjem dodobra izločimo. A vseeno uživanje le te prehranski strokovnjaki priporočajo le enkrat do dvakrat tedensko. Če pa ste nagnjeni k tvorbi kalcinacij, vam blitvo in špinačo odsvetujemo. Blitva vsebuje snov, ki zavira sprožanje encima, ki deli ogljikove hidrate na enostavne sladkorje. S tem zavira tudi nenadno dviganje sladkorja v krvi. Krepi nadledvično žlezo, jetra, kosti.
Če blitvo kupujemo, pazimo na svežino. Če jo shranimo v hladilniku, jo zapremo v vrečko in iztisnemo čim več zraka, da se ohrani čim več hranil. Izbiramo tudi blitvo z obarvanimi stebli, ki so lahko rdeča, rumena, oranžna ali bela. Obarvana...