Sočne breskve
Sočne breskve
Sezona breskev je tu. Vesela sem klica s Štajerske, da so breskve iz nasada dozorele.
Sezona breskev je tu. Vesela sem klica s Štajerske, da so breskve iz nasada dozorele. Saj imam nekaj dreves tudi doma, a letos je vse vzel mraz. Kako barvit in dišeč sadež so breskve. Precej pa je očem tudi skritega.
Breskve so nizkokalorične, 100 g vsebuje 39 kalorij. So zmeren vir vitamina C z antioksidativnimi lastnostmi, to pomeni, da preprečuje nastanek prostih radikalov. Vsebujejo tudi betakarotene, ki se v telesu spremenijo v vitamin A. Tudi vitamina E je nekaj. Vsebujejo veliko kalija, fluoride, železo, baker. Vsebujejo tudi polifenole flavonoide kot lutein, zeaxantin, ki telo varujejo pred oksidacijo, notranjim rjavenjem, staranjem. Vsebujejo malo vlaknin.
Priporočljivo je, da pojemo tudi olupke, saj vsebujejo minerale, vitamine, flavonoide in vlaknine. Upoštevajmo pa, da so breskve za zdrav pridelek pogosto škropljene in je zato potrebno plod...