Ogrevanje v hladnih zimskih dneh
Ogrevanje v hladnih zimskih dneh
Edina peč, ki jo imamo ves čas na voljo, je naše telo. Ljudje smo si različni.
David Celar
Edina peč, ki jo imamo ves čas na voljo, je naše telo. Ljudje smo si različni. Nekatere zebe zelo hitro in imajo še poleti mrzle okončine, spet drugi lahko hodijo sredi zime v kratkih rokavih. Če bi v mladosti vedeli, v katero kategorijo spadamo, bi se lahko izognili marsikateremu prehladu. Kitajska tradicionalna medicina deli ljudi glede na telesne značilnosti na pet različnih tipov (jetrni, ledvični, srčni, vranični – slinavka, pljučni). Na primer: vroči ljudje spadajo v srčni tip, zmrznjeni pa v ledvični tip človeka. Na kakovost gretja ne vpliva le »peč«, ampak tudi gorivo. Tako razdelijo živila na različne kategorije. Med živila, ki ohlajajo telo, sodijo npr. paradižnik, kumare, banane, kivi, jogurt, ... Med nevtralna živila sodijo korenje, grah, zelje, ohrovt, stročnice, govedina in žitarice (primerne za uživanje vse leto). Topla živila so...