Kalčki fižola mungo
Kalčki fižola mungo
Morda za fižol mungo, latinsko »Phaseolus mungo« še niste slišali, za zeleno sojo pa verjetno že.
Morda za fižol mungo, latinsko »Phaseolus mungo« še niste slišali, za zeleno sojo pa verjetno že. Azijskega fižola mungo navadno ne kuhamo kot seme, pač pa ga kalimo 3 do 4 dni, da razvije poganjek. Takega smo zagotovo videli v trgovini ali kitajski restavraciji. Zaradi svojega osvežujoče sladkega okusa, enostavnega kaljenja in visoke vsebnosti zdravih hranil je fižol mungo prvak med kalčki. Fižol mungo je zelo primeren za vse, ki se šele spoznavajo s kaljenjem, saj kali brez težav.
V semenu je 25 % beljakovin, 1,2 % maščob, 59,6 % ogljikovih hidratov, vitamini: A, B1, B2, niacin, B 12, C, E, veliko kalija in fosforja, kalcij, železo, magnezij, voda, encimi in hormoni.
Med kaljenjem se vse snovi v encimatskem procesu pretvarjajo in množijo. Vitamini in hormoni se množijo, nastajajo tudi novi. Kompleksne organske povezave se pretvarjajo v o...