Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kalčki fižola mungo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 14. 01. 2017 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2017 / 14:23
Kalčki fižola mungo

Kalčki fižola mungo

Morda za fižol mungo, latinsko »Phaseolus mungo« še niste slišali, za zeleno sojo pa verjetno že.


Morda za fižol mungo, latinsko »Phaseolus mungo« še niste slišali, za zeleno sojo pa verjetno že. Azijskega fižola mungo navadno ne kuhamo kot seme, pač pa ga kalimo 3 do 4 dni, da razvije poganjek. Takega smo zagotovo videli v trgovini ali kitajski restavraciji. Zaradi svojega osvežujoče sladkega okusa, enostavnega kaljenja in visoke vsebnosti zdravih hranil je fižol mungo prvak med kalčki. Fižol mungo je zelo primeren za vse, ki se šele spoznavajo s kaljenjem, saj kali brez težav.

V semenu je 25 % beljakovin, 1,2 % maščob, 59,6 % ogljikovih hidratov, vitamini: A, B1, B2, niacin, B 12, C, E, veliko kalija in fosforja, kalcij, železo, magnezij, voda, encimi in hormoni.

Med kaljenjem se vse snovi v encimatskem procesu pretvarjajo in množijo. Vitamini in hormoni se množijo, nastajajo tudi novi. Kompleksne organske povezave se pretvarjajo v o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh