Sivkino cvetje v kuhinji
Sivkino cvetje v kuhinji
Sivka ni tako posebna, a nekaj na njej izstopa. Vonj je eno, drugo pa je privlak številnih metuljev.
Kako zanimiva rastlina. Saj sama po sebi sivka ni tako posebna in drugačna od drugih rastlin, ki jih imamo zasajene po vrtovih, a nekaj na njej izstopa. Vonj je eno, drugo pa je privlak številnih metuljev, čmrljev in čebel. Poleg tega da je lepa in dišeča, je tudi dobra čebelja paša.
Ker je okrog rastlin v tem času tak živžav, se kar ne moremo odločiti, kdaj bi jo rezali za šopke, sušenje, morda celo dodatek jedem. Če imamo v vrtu prostor za več grmov, bo šlo laže.
Opozoriti velja, da je za kulinarične namene uporabna le angleška sivka z latinskim imenom Lavandula angustifolia. Iz vrste številnih sivk jo je težko ločiti, lahko rečem le, da cveti bolj zgodaj od lavandina, hibridne sivke, in razvije manjše cvetove. Je tudi prezimno trdnejša, kar se je potrdilo v zadnji zimi.
O sivki v kuhinji smo pred časom že pisali. Poudarimo, da se vonj sivke...