Cvetača
![Cvetača](/storage/app/media/Weekly/66/24/18E880D3F889CB7AC125813800459783.jpg)
Cvetača
Zakaj nekateri ne jedo cvetače? Verjetno zaradi neprimernega, predolgega kuhanja in neustreznih začimb.
![](/storage/app/media/Weekly/66/24/18E880D3F889CB7AC125813800459783-1.jpg)
Zakaj nekateri ne jedo cvetače? Verjetno zaradi neprimernega, predolgega kuhanja in neustreznih začimb. Cvetača tudi slabo prenaša zamrzovanje. Pri zamrzovanju pazimo, da cvetačo blanširamo 2 minuti, na hitro ohladimo v ledeni vodi in takoj zamrznemo. Cvetačo kuhamo nad paro zelo kratek čas, cvetki se kuhajo 6 minut, cela glava pa 12. Takoj, ko se prične mehčati, odstavimo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti cvetkov. Če kuhamo celo glavo, v sredini stržena izvrtamo luknjo, da se hitreje skuha. Cvetačo lahko tudi pečemo, celo ali narezano na rezine ali natrgano na cvetke. Premažemo jo z oljem ali nekaj časa mariniramo v maščobnem prelivu. V mojem otroštvu je bila najboljša cvetača panirana in ocvrta, kasneje sem prisegala na cvetačo z nastrganimi sirom iz pečice, zdaj se navdušujem nad preprosto cvetačo v solati. A zagotovo je najpogosteje pripravljena cvetačna jed kuhan...