Cvetača
Cvetača
Zakaj nekateri ne jedo cvetače? Verjetno zaradi neprimernega, predolgega kuhanja in neustreznih začimb.
Zakaj nekateri ne jedo cvetače? Verjetno zaradi neprimernega, predolgega kuhanja in neustreznih začimb. Cvetača tudi slabo prenaša zamrzovanje. Pri zamrzovanju pazimo, da cvetačo blanširamo 2 minuti, na hitro ohladimo v ledeni vodi in takoj zamrznemo. Cvetačo kuhamo nad paro zelo kratek čas, cvetki se kuhajo 6 minut, cela glava pa 12. Takoj, ko se prične mehčati, odstavimo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti cvetkov. Če kuhamo celo glavo, v sredini stržena izvrtamo luknjo, da se hitreje skuha. Cvetačo lahko tudi pečemo, celo ali narezano na rezine ali natrgano na cvetke. Premažemo jo z oljem ali nekaj časa mariniramo v maščobnem prelivu. V mojem otroštvu je bila najboljša cvetača panirana in ocvrta, kasneje sem prisegala na cvetačo z nastrganimi sirom iz pečice, zdaj se navdušujem nad preprosto cvetačo v solati. A zagotovo je najpogosteje pripravljena cvetačna jed kuhan...