Sezona rukole
Sezona rukole
Če bi morali rukolo opisati z eno povedjo, bi dejali: Ko se hren poslovi, rukola zažari.
Če bi morali rukolo opisati z eno povedjo, bi dejali: Ko se hren poslovi, rukola zažari. Tokrat govorimo o divji rukoli, ki jo, če zavijemo na Primorsko, opazimo v divji naravi ob obali, pa tudi v notranjosti dežele. Poleti cveti, zdaj pa razpira svojo listno rozeto. To je rukola, tudi rukvica, ki nosi pravilno rastlinsko ime tankolistni dvoredec (Diplotaxis tenuifolia). Dvoredec se imenuje zaradi semen, ki so v stroku v dveh vrstah. Namesto slovenskega imena pa se je dobro zakoreninilo italijansko. Od navadne rukole (Erica Sativa) se razlikuje po bolj globoko zarezanih listih in bolj pikantnem okusu.
Katero rukolo pa sejete vi, spoštovani bralci? Jaz letos nobene, ker se je zasejala kar sama. Predlansko jesen sem v plastenjaku posejala rukolo, zelenjavo za hladnejše dni. Spomladi se je razrasla v konkretne grmičke. Večino smo jih pojedli, nekaj pa sem jih pust...