Hren in šunka po veliki noči
Hren in šunka po veliki noči
Od praznikov imamo na zalogi morda še kaj hrena in šunke.
Od praznikov imamo na zalogi morda še kaj hrena in šunke. Predvsem hrenu bi radi namenili več vrstic, saj je njegova sezona omejena na hladnejši letni čas. Zdaj se je že pognal v rast, zato je skrajni čas, da izkopljemo korenine, pa tudi, da v namaz ali juho spremenimo nekaj mladih listov. Ko sezona hrena mine, pogosteje posegajmo po semenih gorčice, saj je tudi v njih snov, ki hrenu daje moč.
Hren je pekoč, ker vsebuje hlapljivo snov sinigrin. Ko med strganjem celice hrena poškodujemo, se ta snov osvobodi, spremeni v gorčično olje in se veže na sluznico naših oči, nosu. Seveda je to zelo neprijetno, po drugi strani pa tudi zdravo, saj nam dodobra prečisti dihalne poti. Na poti skozi prebavila deluje razkuževalno. Zelo se prileže mastnim jedem, saj spodbuja delovanje žolčnika in s tem prebavo maščob. Hren je zelo dober za pospeševanje izločanja odvečne sluzi iz...