Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kumina – drobna pomoč pri prebavi

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 27. 02. 2016 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2016 / 12:06
Kumina – drobna pomoč pri prebavi

Kumina – drobna pomoč pri prebavi

Zdravje se začne v črevesju, pa še kislo zelje, repo in fižol bomo dobro in mirno prebavili.


Zdravje se začne v črevesju, pa še kislo zelje, repo in fižol bomo dobro in mirno prebavili. Ne bo težko, ni treba uživati le plodov. Pri kumini so užitni listi, korenine in plodovi (semena). Je dvoletna rastlina, ki v prvem letu razvije le listno rozeto in korenino. Mlade liste dodajamo jedem presne, starejše skuhamo kot špinačo. Korenino uživamo le kuhano, okus spominja na pastinak. Semena lahko uživamo sveža, posušena, pečena, kuhana, vložena v kis, tudi med, iz njih pripravljamo likerje. Pražene in zmlete plodove bi lahko uporabili celo kot nadomestek za kavo!

Zaradi eteričnih olj deluje kumina antioksidativno. Vsebuje rastlinska barvila flavonoide, ki varujejo pred rakom in degenerativnimi spremembami. Je odličen vir mineralov železa, bakra, magnezija, kalcija, kalija, mangana, selena, cinka. Tudi vitaminov ji ne manjka. Tudi zaradi vlaknin uravnoveša hitro...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh