Manj soli, pa vseeno okusno
Manj soli, pa vseeno okusno
Raziskave so pokazale, da večina prebivalcev Slovenije zaužije preveč soli (tudi otroci). Kako uspešno zmanjšati količino soli v vsakdanji prehrani? Najlažje je, če upoštevamo nekaj preprostih priporočil. Sprememba naj bo postopna. Dovolimo našim brbončicam, da si postopno opomorejo in postanejo občutljive za zaznavanje bogatih okusov hrane. Torej, postopno zmanjšujmo količino dodane soli. Le tako se bomo privadili in pozneje vztrajali. Izogibajmo se živilom in hrani z veliko vsebnostjo soli. Zato pri nakupu obvezno berimo deklaracijo na živilu (za branje je še kako dobrodošla lupa). Vsak izdelek, ki vsebuje več kot 1,5 g soli na 100 g živila oziroma izdelka ali več kot 600 mg natrija na 100 g živila oziroma izdelka, ni primeren za naše zdravje! Čim pogosteje poskušajmo izbrati živila, ki vsebujejo do 0,3 g soli/100 g oziroma 100 mg natrija/100 g.
Na naših jedilnikih naj bo čim več sveže zelenjave in sadja. Ponovno odkrijmo čudovite in bogate okuse nar...