Začimbe in dišavnice
Začimbe in dišavnice
Začimbe in dišavnice so cele rastline ali le posamezni deli s snovmi s posebnim vonjem in okusom.
farm. Klemen Križaj
Začimbe in dišavnice so cele rastline ali le posamezni deli, ki vsebujejo snovi s posebnim vonjem in okusom.
Domovina začimb so Azija, Afrika in Amerika (Madagaskar, Indija, Kitajska, Mehika). Nekatere izmed njih so se udomačile tudi na naših tleh.
Prvotno so jih uporabljali le kot zdravilne rastline, ker njihove sestavine spodbujajo prebavo, pomagajo pri presnovi težke, zlasti mastne hrane, dovajajo vitamine, minerale in veliko zaščitnih spojin za večjo obrambno sposobnost organizma.
Začimbe in dišavnice so bile v daljni preteklosti izredno pomemben konzervans, da se živila niso prehitro kvarila. V širšem pomenu sodijo v to skupino tudi sol, sladkor in kis.
V kuhinji običajno uporabljamo sveže začimbe in dišavnice. Nekatere obdržijo svojo moč tudi v posušenem stanju (klinčki, poper, vanilja, kumi...
Začimbe in dišavnice so cele rastline ali le posamezni deli, ki vsebujejo snovi s posebnim vonjem in okusom.
Domovina začimb so Azija, Afrika in Amerika (Madagaskar, Indija, Kitajska, Mehika). Nekatere izmed njih so se udomačile tudi na naših tleh.
Prvotno so jih uporabljali le kot zdravilne rastline, ker njihove sestavine spodbujajo prebavo, pomagajo pri presnovi težke, zlasti mastne hrane, dovajajo vitamine, minerale in veliko zaščitnih spojin za večjo obrambno sposobnost organizma.
Začimbe in dišavnice so bile v daljni preteklosti izredno pomemben konzervans, da se živila niso prehitro kvarila. V širšem pomenu sodijo v to skupino tudi sol, sladkor in kis.
V kuhinji običajno uporabljamo sveže začimbe in dišavnice. Nekatere obdržijo svojo moč tudi v posušenem stanju (klinčki, poper, vanilja, kumi...