Prazniki naj dišijo po cimetu, klinčkih, kardamomu …
Prazniki naj dišijo po cimetu, klinčkih, kardamomu …
Začimbe in dišavnice oplemenitijo jedi, dajo jim poln okus in vonj. Začimbe/dišavnice sladkastega okusa, kot so cimet, klinčki, kardamom, ingver idr., uporabljamo za pripravo sladkih jedi, pa tudi slanih. Začimbe lahko spremenijo čisto navadne in vsakdanje jedi v praznične. Poskusimo in se prepričajmo.
Cimet
Cimet je značilnega prijetnega, aromatičnega vonja in nekoliko ostrega, sladko pekočega okusa. V kulinariki se uporabljata cejlonski cimet in cimet kasija. Cejlonski cimet sestavljajo tanki in gladki lističi cimetove skorje, ki zviti drug v drugega tvorijo cimetovo paličico. Mleti cimet je običajno vrste kasija ali mešanica kasija in cejlonskega cimeta. Cimet med drugim vsebuje kumarin, ki deluje škodljivo na jetra in ledvica. Cimet kasija vsebuje nekaj desetkrat več kumarina kot cejlonski cimet. Če je mogoče, uporabljajmo cejlonski cimet. Dobimo ga v bolj založenih trgovinah.
Dnevni vnos naj ne bi presegal tretjine čajne žličke mletega cimeta....