Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hladno stiskano olje

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 26. 11. 2016 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2016 / 13:06
Hladno stiskano olje

Hladno stiskano olje

Kakšno olje uporabljamo v vsakdanji prehrani? Oljčno, sončnično, repično, olje grozdnih pešk, bučno, orehovo?


Kakšno olje uporabljamo v vsakdanji prehrani? Oljčno, sončnično, repično, olje grozdnih pešk, bučno, morda celo orehovo? Ali so hladno stiskana? Če niso, je prav, da o tem razmislimo. Danes v industriji oljem dodajajo veliko dodatkov, ki preprečijo oksidacijo, neprijeten vonj in podaljšajo življenjsko dobo. Ko iz semena iztisnejo olje, se to prične starati. Zato je bistvenega pomena, da olje, kakršnokoli že, hranimo na hladnem in temnem prostoru.

Sredstva za rafiniranje olja, ki olju odvzamejo vonj, primesi in okus, so kemikalije, ki niso ravno prijazne zdravju. V procesu rafiniranja olje segrejejo na 300 °C, kar uniči vitamine, minerale, encime. Rafinirano olje nima okusa, lahko pa je celo odišavljeno, da se nam zdi prijetno.

Vsak dan naj bi za zdravje zaužili vsaj 2 žlici hladno stiskanega olja, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline, najbolje ričk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh