Prehrana v zimskem času
Prehrana v zimskem času
Zdrav način prehranjevanja velja skozi celo leto. Prehrana naj bo pestra in uravnotežena. V vsakdanjo prehrano vključimo žita in žitne izdelke (prednost dajmo polnovrednim); zelenjavo in sadje vseh barv; meso, ribe, stročnice, mleko in mlečne izdelke. Uporabljajmo kakovostne maščobe, predvsem olja (olivno, sončnično, repično, bučno …). Vedimo, da palmova in kokosova maščoba, kljub temu da sta rastlinskega izvora, vsebujeta veliko nasičenih maščobnih kislin, ki so zdravju manj prijazne. Bodimo pozorni tudi na količino dodanih maščob. V zimskem času smo nagnjeni k temu, da zaužijemo več hrane (do 200 kcal). Že tradicionalno pripravljamo bolj »močne jedi« (bolj kalorične). Pa tudi gibamo se manj. Posledica je običajno povečanje telesne teže. Zato bodimo pozorni tudi na količino zaužite hrane. Predvsem pa je pomembno, da se redno in čim več gibamo. V zimskem času smo nagnjeni tudi k uživanju »slastne in mastne« hrane (z veliko maščob in ogljikovih hidratov oziroma sladkorja), ki spodbu...