Obilje poletnih bučk
Obilje poletnih bučk
Nujno je, da pobiramo bučke, dokler so še majhne, tik zatem, ko jim odpade cvet.
Nujno je, da pobiramo bučke, dokler so še majhne, tik zatem, ko jim odpade cvet. Takrat so tudi najokusnejše in vsebujejo najmanj vode.
Iz bučk kuhamo juhe, pečemo jih v ponvi, pečici, na žaru, pripravljamo polpete, dodajamo jih v smutije in sokove, solate, jemo jih kar tako, narezane na paličice in namočene v kako dobro začinjeno omako, recimo kislo smetano ali sirni namaz, zmešan z zelišči. Bučke lahko tudi vlagamo. Trenutni hit je bučni čips. Bučke narežemo na rezine z rezalnikom za kumare, jih posolimo in po želji dodatno začinimo, razporedimo po papirju za peko ali podobni podlagi in sušimo pri 41 do 52 °C. Odstranimo jih s podlage, dokler so še tople, sicer se bodo lomile. Hranimo jih zaprte v kozarcu.
Bučke so odličen vir vlaknin, vitamina A, B, C, E, K, folne kisline, mangana, kalija, kalcija, magnezija, fosforja, betakarotenov in zaščitnih sno...