Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rukola

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 07. 05. 2016 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2016 / 11:18
Rukola

Rukola

Poznamo dve vrsti rukole ali rukvice. Enoletna se latinsko imenuje Eruca sativa, trajna pa Rucola selvatica.


Se sprašujete, zakaj vam v domačem vrtu raste drugačna rukola od tiste, ki jo kupite? Poznamo dve vrsti rukole ali rukvice. Prva, enoletna, se latinsko imenuje Eruca sativa, druga, trajna, pa Rucola selvatica. Osnovna razlika med njima je, da enoletna rukola nima izrazito narezljanih listov, kot jih ima trajna rukola, pravilno imenovana tankolistni dvoredec. Gre za rukolo, ki jo divje rastočo najdemo na Primorskem, pogosto zelo blizu obale. Najbolj pa se razlikujeta po okusu. Tu je trajna rukola v veliki prednosti, saj je precej ostrejša. Maj je poleg špargljev in solate pravi čas za rukolo!

Izredno okusni so tudi cvetovi obeh vrst rukol. Prva ima umazano bele, druga rumene. Užitni so listi, popki, cvetovi in semena.

Vsebuje precej vitamina A, K, nekaj C, folno kislino, od mineralov pa kalij, kalcij, mangan, magnezij in nekaj železa, celo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh