Z žlico otrobov
Z žlico otrobov
Otrobi so odpadni proizvod pri mletju žit v moko.
Otrobi so odpadni proizvod pri mletju žit v moko. Po večini jih uporabimo za krmljenje živine. Najbolj znani so ovseni in pšenični otrobi (enemon, kalčko). Če imamo doma svoj mlin za žita, jih lahko pripravimo sami tudi iz pire. Pri mletju kamuta ne dobimo značilne luske. Poglejmo, kako se razlikujejo ovseni in pšenični otrobi. Že tehtnica pove svoje. Če zmeljemo 100 g ovsa, bo nastalo 50 g otrobov in 50 g moke, če pa zmeljemo isto količino pšenice, dobimo 25 g otrobov in 75 g moke. Za otrobe hitro ugotovimo, da so uporabni in se iz grdega račka prelevijo v uporabno prehransko dopolnilo.
Ovseni otrobi so bolj kalorični od pšeničnih. V eni skodelici (1/4 l) je 94 g ovsenih otrobov. Vsebuje 231 kalorij, 6,6 g maščob, 16,3 g beljakovin, 62 g sestavljenih ogljikovih hidratov. Ena skodelica pšeničnih otrobov pa tehta 58 g. V tej količini je 125 kalorij, 9 g beljakovi...