Zdrava prehrana prispeva k zaščiti pred rakom
Zdrava prehrana prispeva k zaščiti pred rakom
Danes imamo trdne dokaze, da prehrana vpliva na razvoj raka. Okrog 20 do 60 % vseh smrti zaradi raka je povezanih z življenjskim slogom, torej tudi s prehrano. Zelo spodbudno je, da izsledki raziskav kažejo na zaščitno vlogo pestre prehrane, bogate z zelenjavo, sadjem ter polnovrednimi žiti in žitnimi izdelki. Omenjene skupine živil so bogate z vlakninami, vitamini, minerali in zaščitnimi snovmi. Kaj je dobro vedeti o vlakninah? Predvsem to, da prispevajo k zmanjševanju tveganja za nastanek kroničnih bolezni, nekaterih rakov, srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, debelosti. V živilih se pojavljajo kot topne in netopne vlaknine. Zadostne količine vlaknin zaužijemo, če je naša prehrana bogata z zelenjavo, sadjem in polnovrednimi žiti. Izboljšujejo odvajanje blata, s tem pa tudi preprečujejo, da bi se rakotvorne snovi v črevesju zadrževale dlje časa. Vežejo namreč vodo ter obenem redčijo koncentracijo škodljivih snovi in pospešujejo njihovo izločanje. Vlaknine prispevajo k zm...