Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prosena kaša in proso

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 31. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2015 / 14:35
Prosena kaša in proso

Prosena kaša in proso

Večkrat naletimo na opozorilo, da moramo na jedilnik pogosteje uvrščati kaše.


Večkrat naletimo na opozorilo, da moramo na jedilnik pogosteje uvrščati kaše. Prosena kaša je dobra stara znanka, če pa vemo, kako dobro vpliva na naše zdravje, nam bo nemara še bolj teknila. Morda pa se navadimo celo na občasno uživanje prosa v luščini.

Prosena kaša vsebuje do 65 % ogljikovih hidratov in 15 % beljakovin ter okrog 4 % visokovrednih nenasičenih maščob, ter 20 % balastnih snovi. Vsebuje precej rudnin in vitamine B-skupine ter vitamin E, magnezij, silicij, fluor, fosfor, kalij, kalcilj, železo.

Prosena kaša za pripravo kalčkov ni primerna, ker gre za oluščeno proso, ki mu je odvzet kalček, zato v sebi ne nosi življenja. S precejšnjim uspehom pa kalimo neoluščeno proso, ki ni kaka kulinarična specialiteta, saj močno hrusta pod zobmi. Seveda lahko iz tako kaljenih semen pripravimo žitne napitke. Cela semena zmeljemo s kavnim mlinčkom ali mli...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh