Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čipke so povezale Idrijo in Toronto

Objava: 24. 10. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2015 / 12:34
Čipke so povezale Idrijo in Toronto

Čipke so povezale Idrijo in Toronto

Slovenske izseljeniške družine so se v srednjih petdesetih letih začele seliti iz centra Toronta v predmestje New Toronto - Etobicoke.


Slovenske izseljeniške družine so se v srednjih petdesetih letih začele seliti iz centra Toronta predvsem v novo zahodno predmestje New Toronto - Etobicoke. Najprej je bila ustanovljena slovenska šola in nato še druge organizacije, 1. septembra 1960 tudi slovenska župnija Brezmadežne s čudodelno svetinjo (Our Lady of the Miraculous Medal, Slovenian). Od leta 2005 slovensko župnijo vodi Valentin Batič, rojak iz Ajdovščine in bratranec idrijskega župnika Jožeta Pegana. Ko ga je letos poleti obiskal v Idriji, se ta ni mogel načuditi prefinjenosti in lepoti naših klekljanih oltarnih prtov. Kar takoj je izrazil željo, da bi kaj tako lepega in dragocenega želeli imeti tudi v njihovi cerkvi. Župnik Jože mu je zagotovil, da se bo to tudi zgodilo.

Sredi poletja se je zgodba že pričela uresničevati. Vest o zanimivem klekljarskem projektu se je hitro razširila in 15 idrij...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh