Gobe iz gozda s plodovi vrta
Gobe iz gozda s plodovi vrta
Ali imate letos zaloge gob? Bolj skromne, kaj? V tem času dobro uspevajo dežnikarice, pogovorno marele.
Ali imate letos zaloge gob? Bolj skromne, kaj? V tem času dobro uspevajo dežnikarice, pogovorno marele. Pečene v ponvi ali na žaru so neverjetno okusne. Nasploh velja, da nam dobra ponev, na kateri se nič ne prime, pride prav. Prihranili bomo olje in nekaj naredili za zdravje. Znano je, da so gobe težko prebavljive, zato jih uživajmo kot začimbo, nikoli kot glavno jed. Celice gob obdaja hitinska ovojnica, te ovojnice pa z zamrzovanjem počijo in gobe so bolj prebavljive.
V pretežno iglastem gozdu najdem tudi lisičke z nekoliko pekočim, poprovim priokusom. So teže prebavljive, zato jih moramo drobno narezati. Najdemo tudi sirovke, vendar nabiramo samo zelo mlade, ko še niso črvive. Za užitno sirovko je značilen oranžen mleček, ki na zraku pozeleni, to je tudi razpoznavni znak. Sirovke na hitro popečemo na ponvi, posolimo in ponudimo s pire krompirjem, kruhom, s ko...