Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medvojna in povojna imena

Za vas piše:
Simon Lenarčič
Objava: 08. 08. 2015 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2015 / 12:26

Medvojna in povojna imena

Ker letos mineva 70 let od konca druge svetovne vojne, je tokratna rubrika o imenih posvečena t. i. medvojnim in povojnim imenom.

Ker letos mineva 70 let od konca druge svetovne vojne, je tokratna rubrika o imenih izjemoma posvečena t. i. medvojnim in povojnim imenom, ki sem jih pisec tega članka obširneje predstavil že v leksikonu Vse o imenih v Sloveniji (2012). Na podlagi v omenjenem leksikonu predstavljenih ugotovitev je nastal tudi članek Martine Žnidaršič Koliko žensk z imenom Zmaga je bilo rojenih v prvih povojnih letih?, ki je objavljen na spletnih straneh Statističnega urada Slovenije in v katerem so razkriti tudi nekateri statistični podatki, ki leta 2012 javnosti niso bili dostopni.

Medvojna imena so imena, katerih priljubljenost je med prebivalci Slovenije opazno narasla med drugo svetovno vojno (v nekaterih primerih prvič, v drugih zadnjikrat, večinoma pa daleč najbolj), proti koncu vojne ali po njej pa upadla na predvojno raven ali celo pod njo. Skoraj vsa imajo nemške korenine ali nemški podobno (enako) obliko. Na medvojni porast njihove pogostnosti je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh