Črne, okusne in sladke robide
Črne, okusne in sladke robide
Zdaj je čas os. In robid, ki jih ose obožujejo.
Zdaj je čas os. In robid, ki jih ose obožujejo. Prvi dan menjamo vabe za ose, drugi dan oberemo robide. Tako smo pri robidah vsak dan. Tisti, ki jih nimajo v vrtu, pa lahko gredo ponje v gozd. Zdaj še ne, pač pa bodo kmalu zrele in je prav, da pogosto obiščemo naša najdišča. Vrtne robide so odlična osnova za marmelade, mešane ali samostojne, sokove, žganja. Sušijo se slabše. Morda bi šlo bolje, če bi jih prerezali. Seveda pa jih lahko zmeljemo, pretlačimo in posušimo sadno usnje. Odlično se zamrzujejo in takšne lahko ostanejo 8 do 12 mesecev.
Robide tako kot maline tudi uvrščajo med super hrano. Kitajska tradicionalna medicina pravi, da hladijo, so sladkega in kislega okusa ter omilijo krvavitve in ohranjajo telesne tekočine. Vsebujejo veliko vode, 5 % sladkorjev, vlaknine, 1 % maščob, precej vitamina C in K, nekaj vitamina E in A ter folatov. Izmed mineralov vs...