Leča
Leča
Na voljo je več vrst leče: rdeča, zelena, rjava, črna.
Na voljo je več vrst leče: rdeča, zelena, rjava, črna. Čim bolj je drobna, tem bolj je zaželena, okusnejša in draga. To pa zato, ker so aromatične snovi v lupini. Če se lotimo nakaljevanja in uživamo kot kalčke, pa je sploh dobro, če se oskrbimo z rdečo ali črno lečo. Najpogosteje na trgovskih policah zasledimo rjavo lečo, ki je malo večja. Kadar se res mudi, pa posežemo po lečnih polovičkah. To je rdeča leča, ki jo olupijo in odstranijo kalček. Ta je uporabna za zgoščevanje enolončnic in je kuhana v 15 minutah.
Preden jo kuhamo, je dobro, če jo namočimo čez noč in vodo odlijemo. Pred kuhanjem vodo zamenjamo in segrevamo do vrenja. Vodo odlijemo in prilijemo novo, dodamo lovorjev list ter kuhamo 15 minut na šibkem ognju. Nato odstavimo od ognja, solimo in pustimo stati pol ure ali več, odvisno od velikosti. Leča se sicer razkuha.
Če smo je skuha...