Ribe in lignji za poletno kosilo
Ribe in lignji za poletno kosilo
Tokrat smo morski, saj je čas dopustov in morja, ki ga lahko prinesemo tudi v domačo kuhinjo.
Tokrat smo morski, saj je čas dopustov in morja, ki ga lahko prinesemo tudi v domačo kuhinjo. Malo je jedi, s katerimi je tako malo dela za tako veliko užitka, kot s pripravo rib. Največ dela pravzaprav je, da dobimo svežo ribo z nežnim vonjem in jasnimi očmi. Taka riba ne potrebuje nič več kot oljčno olje in morda malo popra, peteršilja in rožmarina. A pazimo, da začimbe ne prevladajo.
Tokrat bomo pekli ribo v soli. Tako pripravimo predvsem večje ribe. Potrebujemo kilogram ali dva grobe soli. Nekateri recepti navajajo, da mora biti riba oluskana, drugi, da ne. Kože tako ne pojemo. Recepti se razlikujejo tudi po tem, pri kateri temperaturi naj pečemo, nekateri pečejo pri 180 °C, drugi pri 220 °C. Paziti moramo, da ribe ne prepečemo, da ne postane presuha. Velja pravilo: pol kilograma, 15 minut peke. Pravzaprav čas peke določimo tudi po vonju iz pečice. Ko lepo...