Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strateški lastnik – naš oskrbnik

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 13. 06. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2015 / 07:46

Strateški lastnik – naš oskrbnik

Trdneje kot so v družbi uveljavljeni standardi, da tisti, ki sprejema odločitve, nosi tudi odgovornost, bolj je družba uspešna.

Trdneje kot so v družbi uveljavljeni standardi, da tisti, ki sprejema odločitve, nosi tudi odgovornost, bolj je družba uspešna. To še posebej velja v gospodarstvu. Najpomembnejši razlog, zakaj zasebna lastnina bolje služi skupnemu dobremu kot državna, je prav večja spodbuda k skrbi za lastnino, to je večja odgovornost. Gospodarjenje s skupno lastnino je uspešno le tam, kjer imajo vsi člani skupnosti enake vrednote in interese (na primer meniški redovi ali vaške skupnosti), a danes so take okoliščine silno redke. Zgodovina je sicer polna tudi primerov zlorab pri upravljanju z zasebno lastnino (krivični oskrbniki), a razvit institut odgovornosti omogoča, da se zlorabe hitreje sankcionira, da so zlorabe izjema in ne pravilo.

Razkroj instituta odgovornosti predstavlja rdečo nit slovenskega gospodarstva v drugi polovici 20. stoletja. Od brutalnega stalinizma in kaotičnega samoupravljanja do tovarišijskega kapitalizma. Odgovornost za nacionalizacije in za suspenz standardov, pot...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh