Začimbe za jetra
Začimbe za jetra
Jetra so bogat vir beljakovin, železa, vitamina B 12, maščob in holesterola.
Jetra so bogat vir beljakovin, železa, vitamina B 12, maščob in holesterola. Zaradi tako kompleksne in bogate sestave pa jih smemo uživati enkrat tedensko. Pri jetrih je izrednega pomena, da poiščemo drobovino živali iz ekološke reje.
Če nam uspe priti do želenega mesa, ga razkosamo in shranimo v zamrzovalniku do porabe. A pozor, drobovina tudi globoko zamrznjena ne zdrži več kot 3 mesece. Zamrzujemo vedno narezana jetra in opečemo kar zmrznjena.
Jetrom so v preteklosti pripisovali večjo vrednost kot danes. Že sveta Hildegarda je o uživanju jeter zapisala: »Pogosto uživanje kuhanih piščančjih, kurjih in petelinovih jeter koristi pri vseh notranjih boleznih. Kdor pogosto uživa goveja/telečja jetra, se okrepi zaradi njihove pozitivne narave. Telečja jetra so učinkovita pri odpravljanju oslabljenosti in onemoglosti.« Pri tem je zanimivo, da jetra različn...