Rabarbara
Rabarbara
Rabarbara je dober vir kalcija, žal pa vsebuje oksalno kislino, ki zavira absorbcijo v telo.
Rabarbara je dober vir kalcija, žal pa vsebuje oksalno kislino, ki zavira absorbcijo v telo. Zaradi snovi antakinon in vsebnosti vlaknin je rabarbara dober laksativ pri zaprtju, redno uživanje rabarbare pa bi povzročilo prebavne težave. Kuhana rabarbara vsebuje dvakrat več kalcija kot mleko!
Vsebuje tudi železo.
Kitajska medicina uporablja rabarbaro in njeno korenino, ki je zelo masivna, za lajšanje prebavnih težav.
Poročajo, da ima rabarbara protirakavo delovanje in protivnetne lastnosti, ki naj bi pomagale znižati krvni tlak. Vendar pa na tem področju ni bilo nadaljnjih raziskav.
Listi so zaradi visoke vsebnosti oksalne kisline izjemno strupeni!
Za sočenje so uporabna stebla in korenine. Lahko sočimo svežo ali zamrznjeno.
Stebla lahko tudi sušimo. Pazimo, da uporabimo sveža in še zelo sočna, ne olesenela stebla!