Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je dobro vedeti o živilih?

Objava: 02. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2015 / 11:55

Kaj je dobro vedeti o živilih?

Mleko vsebuje beljakovine, maščobe, mlečni sladkor, vitamine (B12, A, D) in minerale. Je odličen vir kalcija, ki gradi kosti.
Mleko vsebuje beljakovine, maščobe, mlečni sladkor, vitamine (B12, A, D) in minerale. Je odličen vir kalcija, ki gradi kosti, saj se iz mleka kalcij dobro izkorišča. Trdne in zdrave kosti si izgradimo do dvajsetega leta starosti z uživanjem zadostnih količin hrane, ki vsebuje kalcij, in vsakdanjo telesno dejavnostjo. Mleko je izjemno pomemben vir kalcija. Redno uživanje mleka prispeva k boljšemu zdravju kosti.

Na kaj moramo biti pozorni? Nekaterim ljudem prebava mleka dela težave. Pojavljajo se v obliki napenjanja, trebušnih krčev, izpuščanja plinov in driske. Vzrok za to je, da ne prebavljajo mlečnega sladkorja (laktoze). Za prebavo mlečnega sladkorja je potreben encim laktaza, ki je v celicah tankega črevesa. Če tega manjka, neprebavljen mlečni sladkor v črevesju pritegne nase vodo, bakterijska presnova mlečnega sladkorja pa sprosti čezmerne pline, kar vodi v prebavne motnje. Fermentirani mlečni izdelki vsebujejo minimalne količine laktoze. Danes je na t...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh