Festival jedi, poimenovane aleluja
Festival jedi, poimenovane aleluja
Na velikonočni ponedeljek je Društvo Blaž Potočnikova čitalnica iz Šentvida nad Ljubljano pripravilo Festival aleluje.
Na velikonočni ponedeljek je Društvo Blaž Potočnikova čitalnica iz Šentvida nad Ljubljano pripravilo Festival aleluje. »Aleluja« je ime za posebno jed iz posušenih repnih olupkov, ki jo po nekaterih slovenskih krajih pripravljajo ob velikonočnih praznikih. V želji po ohranjanju bogate kulturne dediščine smo v društvu sklenili, da ta lepi običaj predstavimo širšemu krogu ljudi. Tako smo v župnijskem Vidovem domu že tretjič zapored pripravili festival, na katerem je vsaka hiša, ki goji to tradicijo, predstavila svoj način priprave.
Kot poseben gost se nam je pridružil priznani etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki je strokovno predstavil zgodovinsko ozadje pripravljanja aleluje. Razlag o izvoru in času, v katerem so ljudje začeli pripravljati to jed, je več, najbolj verjetna pa je ta, da sega v čas, ko je v naših krajih pustošila lakota in so si ljudje pomagali tako...