Sladke in slane
Sladke in slane
Še malo, pa bo spet prišel postni čas. Prav je, da se nanj pripravimo. Morda je prvi korak, da se navadimo na priboljške brez sladkorja in moke. Vsi se želimo sladkati, pa se zadržujemo, kajne? No, tokrat bi vam radi ponudili nekaj nasvetov, kako se na preprost način zdravo pocrkljate.
Za zgoščevanje uporabljamo lanena semena. Najbolje je, če jih zmeljemo s pomočjo kavnega mlinčka, da hitro nabreknejo in se zgostijo kašo. Uporabljamo tudi kaljena semena. Pšenica in rž kalita odlično. Poiščimo ajdovo kašo zelenkaste barve. Rdeče rjava ne bo kalila. Semena čez noč namočimo, zjutraj odcedimo in dobro splaknemo, vso vodo odlijemo in pokrijemo, da se ne izsuši. Zvečer in naslednje jutro spet splaknemo, nato pa že porabimo.
Količina vode, ki je navedena, ni obvezujoča.
Ko so ploščice na eni strani suhe, jih obrnemo neposredno na pladenj, ni jih treba več polagati na papir.