Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stročnice v objemu žit

Objava: 01. 11. 2014 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2014 / 10:44

Stročnice v objemu žit

Jedi iz stročnic in žit oziroma žitnih izdelkov so polnovreden obrok, zato vedno uživajmo stročnice, kot so fižol, leča, čičerika, grah, soja, bob idr., skupaj z žiti.

Jedi iz stročnic in žit oziroma žitnih izdelkov so polnovreden obrok, zato vedno uživajmo stročnice, kot so fižol, leča, čičerika, grah, soja, bob idr., skupaj z žiti. Le tako bomo zaužili vse potrebne esencialne aminokisline. Številne narodne jedi poznajo prav takšno kombinacijo. Stročnice imajo nizek glikemični indeks, to pomeni, da postopoma dvigujejo krvni sladkor. Zato so zaželene v vsakdanji zdravi prehrani ter pri nekaterih boleznih (sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, visok holesterol …). Stročnice so dober vir vlaknin. Skupaj z žiti so nadomestek za meso. Tako se izognemo nasičenim maščobam, ki jih vsebuje meso. Pomembno je, da stročnice pripravljamo na zdrav način in jim dodajamo primerne količine rastlinskih maščob. Iz stročnic pripravimo okusne, nasitne in poceni jedi.

Fižol

Beli, rjavi ali rdeči fižol v kombinaciji z drugimi živili in začimbami popestri prehrano skozi vse leto. Sodi med najboljše vire rastlinskih beljakovin. Fižol vsebuje v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh