Okusno in zdravo z manj sladkorja
Okusno in zdravo z manj sladkorja
Le redki ne posegajo po sladicah oziroma sladkih jedeh. Kaj pa lahko naredimo vsi, ki imamo radi sladice in se jim težko upremo? Kako lahko zmanjšamo količino zaužitega sladkorja? Zadeve se lotimo postopno. Najprej se navadimo brati etikete (deklaracije) na vseh prehranskih izdelkih, ki jih kupujemo. Le tako bomo ugotovili, kateri izdelki vsebujejo sladkor in seveda koliko. Začnimo že pri naslednjem nakupu.
Postopno zmanjšujmo količino sladkorja, ki ga dodajamo kavi, čaju, sladicam … Zakaj ne bi uživali v čudovitih naravnih okusih sadnih in zeliščih čajev brez dodanega sladkorja? Kavi pa dodajmo ščepec sladkorja. Le toliko, da poudari njen okus. Pri peki peciva in drugih sladic lahko v vsakem receptu zmanjšamo količino sladkorja na polovico. Nekaterih pa niti ni potrebno sladkati, kot na primer jabolčnega zavitka. Jabolko že vsebuje naraven sladkor. Če dodamo še začimbe, ki poudarijo sladek okus, to so cimet, klinčki in vanilja, malo rozin ali suhih marelic ter malo limoni...