Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pospešitev postopkov

Objava: 27. 09. 2014 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2014 / 12:58

Pospešitev postopkov

Radio Vatikan je 20. septembra objavil, da je papež Frančišek ustanovil posebno komisijo za reformo cerkvenega postopka ugotavljanja ničnosti zakona.

Radio Vatikan je 20. septembra objavil, da je papež Frančišek ustanovil posebno komisijo za reformo cerkvenega postopka ugotavljanja ničnosti zakona. Ta komisija naj bi predlagala, kako poenostaviti oziroma pospešiti omenjeni postopek; načelo o neločljivosti zakona pa bi pri tem ostalo nedotaknjeno. Predsedovanje »študijski komisiji« je papež zaupal dekanu rimske rote Piu Vitu Pintu.

Papežev poseg je bil utemeljen, saj je postopek ugotavljanja ničnosti zakonske vezi v nekaterih delih Cerkve trajal leta, doslej pa sta morali biti soglasni o izjavi o ničnosti zakona dve cerkveni pravni instanci, in sicer: da v posamičnem primeru zakon v katoliškem smislu nikdar ni obstajal; drugače so primer posredovali vatikanskemu sodišču za zakone – rimski roti. Marsikje se je postopek zelo zavlekel tudi zaradi preobremenjenosti cerkvenih sodišč s temi primeri ali pomanjkanja cerkvenih sodnikov. Po zadnjih podatkih je bilo leta 2012 po vsem svetu razglašenih za nične skoraj 50.000 zakonov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh