Brokoli in cvetača
Brokoli in cvetača
Prve brokolije smo pobrali, jih sproti pokuhali ali shranili v zamrzovalnik. Cvetača je letos, ko ni bilo vroče, tudi razvila lepe rozete. Seveda je tu še cvetača romanesko z zeleno obarvano rozeto, ali pa ste v vrt posadili tudi vijolično. Cvetača romanesko vsebuje malo več vlaken, je čvrstejša in se bolje obnese v zamrzovalniku kot bela. Tudi brokoli v tem času že poganja tudi manjše, a zelo uporabne poganjke. Če otroci brokoli in cvetačo zavračajo, v kuhinji zapoje palični mešalnik, tako je zelenjavna juha nared prav za vse jedce. Če še to ne gre, poskusite ponuditi surov brokoli in cvetačo, natrgan na manjše cvetke. Pripravite omako, recimo iz kisle smetane, gostega jogurta z začimbami.
Ali se zavedate, da je v listih še več dobrega kot v rozetah? Ogromno listnega zelenila klorofila, mineralov, vitaminov, zaščitnih snovi. A kako jih porabiti? Najboljši jedci boste mlade liste že pojedli v juhi ali dušene kot prilogo ali solato. Še najbolje pa se obnese posočeno listje...