Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kalimo semena sončnic

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 18. 01. 2014 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2014 / 10:41
Kalimo semena sončnic

Kalimo semena sončnic

Sončnično seme je precej zapostavljeno živilo. Šele v 19. stoletju so ga Evropejci pričeli uporabljati v prehranske namene, prej je sončnica veljala za okrasno rastlino. Danes je uporaba večinoma omejena na uporabo olja in nadaljnjo predelavo v margarine. Večina olja je rafiniranega, kar ni zdravju prijazna oblika. Vemo, da je priporočljivo uporabljati hladno stisnjena olja. Sončnična semena uživamo le redko. Dodajamo jih kruhu, morda kakim slanim piškotom, potem pa se naše navade navadno izčrpajo. Sončnično seme pa lahko odlično nakaljujemo, sploh ko nimamo ravno veliko časa za nakaljevanje.

Za potrebe nakaljevanja do stopnje, da se seme zbudi iz spanja in postane laže prebavljivo in ga naše telo v večji meri izkoristi, kalimo oluščena semena. Sončnična semena kalimo lahko tudi do razvoja kličnih listov, kar pa traja 14 dni. V tem primeru uporabimo neoluščene sončnice (zdaj vemo, kako lahko uporabimo sončnično seme, če bomo gojili sončnice v svojem vrtu).

Olušče...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh