Kalimo semena sončnic
Kalimo semena sončnic
Sončnično seme je precej zapostavljeno živilo. Šele v 19. stoletju so ga Evropejci pričeli uporabljati v prehranske namene, prej je sončnica veljala za okrasno rastlino. Danes je uporaba večinoma omejena na uporabo olja in nadaljnjo predelavo v margarine. Večina olja je rafiniranega, kar ni zdravju prijazna oblika. Vemo, da je priporočljivo uporabljati hladno stisnjena olja. Sončnična semena uživamo le redko. Dodajamo jih kruhu, morda kakim slanim piškotom, potem pa se naše navade navadno izčrpajo. Sončnično seme pa lahko odlično nakaljujemo, sploh ko nimamo ravno veliko časa za nakaljevanje.
Za potrebe nakaljevanja do stopnje, da se seme zbudi iz spanja in postane laže prebavljivo in ga naše telo v večji meri izkoristi, kalimo oluščena semena. Sončnična semena kalimo lahko tudi do razvoja kličnih listov, kar pa traja 14 dni. V tem primeru uporabimo neoluščene sončnice (zdaj vemo, kako lahko uporabimo sončnično seme, če bomo gojili sončnice v svojem vrtu).
Olušče...