V kartuziji se debelijo hruške v steklenici
V kartuziji se debelijo hruške v steklenici
Značilnost pleterske kartuzije je 2,6 kilometra dolgo obzidje, ki obdaja za javnost zaprti del samostana.
Plodič hruške v steklenici zaščitimo pred premočnimi sončnimi žarki.
Značilnost pleterske kartuzije je 2,6 kilometra dolgo obzidje, ki obdaja za javnost zaprti del samostana. Ob skoraj tisoč metrih južne strani obzidja so zasajena drevesa, na katerih pridelujemo poznane pleterske hruške.
Kmalu po cvetenju obesimo na drobne plodiče posebne steklenice, v katerih potem raste in se razvija plod hruške. Steklenice je potrebno zaščititi pred močnimi sončnimi žarki, ki bi pregreli in uničili plod. Ko hruška zraste in dozori, jo odtrgamo, očistimo ter zalijemo s hruškovim žganjem.
Ker je vse delo ročno (vezanje, čiščenje, polnjenje, embaliranje), je potrebno vzeti steklenico pleterske hruške vsaj štirinajstkrat v roke, preden jo postavimo na prodajno polico.