Poletne bučke
Poletne bučke
Pri bučkah je že tako, da so najbolj hrustljave, dokler so majhne. Take, kjer se semenska votlina še ne razvija in s čiščenjem sploh nimamo opravka. Le razrežemo jo tako, kot narekuje način priprave. Če bučke rastejo na našem vrtu, pazimo, da pred odhodom na dopust prosimo nekoga, naj jih redno trga, saj se bo sicer razvilo par velikih buč, rastlina pa bo izgubila impulz nastavljanja novih cvetov. Bučke bo kmalu napadla siva plesen. Pomoč najdemo v kuhinji, le neprekuhano mleko potrebujemo, redčimo ga v razmerju 1 : 1 z vodo in preventivno precej pogosto škropimo po listih. Tako si bomo sezono domačih bučk krepko podaljšali. Kaj bomo torej z bučkami, ki jih prinesemo v kuhinjo?
Katere bučke vam rastejo v vrtu? Cukini, rondini, patišoni? Sama tuja imena. Cukini so pri nas že dolgo, nasploh so bile to prve jedilne buče. Že dolgo so pri nas tudi patišoni, imenovali smo jih leteči krožniki. Pred časom smo spoznali tudi poletno bučko labodji vrat, gre za rumeno bradavičasto bučk...