Znanje in božji blagoslov
Znanje in božji blagoslov
Na kmetiji Novak iz Zajasovnika izdelujejo ovčje sire
Rafko Novak je po enajstih letih pustil službo in se odločil za kmetijo. Foto: A. P.
Na kmetiji Novak iz Zajasovnika izdelujejo ovčje sire
Ko se stara cesta med Ljubljano in Celjem prevali na štajersko stran Trojan, se skrije v ozko dolino ob potoku Bolska. Po njej je raztresenih le nekaj redkih hiš, med katerimi je tudi domačija Novakovih.
»Kmetija je ena sama strmina,« pravi gospodar Rafko Novak in doda, da so se njegovi predniki zato ukvarjali z različnimi dopolnilnimi dejavnostmi. Ko je bila cesta po dolini še makadamska, so v kamnolomu drobili pesek, po drugi svetovni vojni so pridelovali črni ribez in krajši čas tudi hren. »Delalo se je od jutra do večera, le nedelja je bila svet dan.«
Izučil se je za električarja, šel v službo, si ustvaril...