Kako porabimo star krompir
Kako porabimo star krompir
Ali si morda radi naredite zalogo in pridelate ali kupite precej krompirja, potem pa vam ostaja v kleti? Še tako dobro skladiščenega je zdaj treba dokončno porabiti, saj že kopljemo slasten mlad krompir. Torej se lotimo dela in napovejmo krompirjev teden. Krompir zelo blagodejno deluje na prebavila. Če imamo prebavne motnje, na tešče pojejmo kuhan krompir, le zmečkan v vodi, v kateri se je kuhal. Blago solimo in ponavljamo tako dolgo, dokler težave ne minejo. Tudi sok surovega krompirja, dobro precejen, da je povsem čist, pomaga pri rani na želodcu.
Starejši ljudje še pomnijo, kako pogosto je bil na jedilniku krompirjev kruh. Ali pa pripravimo »oženjene žgance«: v vodo stresemo na kocke narezan olupljen krompir. Ko zavre, dodamo še moko – pšenično belo ali ajdovo. Žgance izdatno solimo in zabelimo z ocvirki ali maslom, ali pa suho prepražimo sezam, da prične pokati in zadiši ter ga delno stremo v terilniku ali sekljalniku. Posujemo po žgancih. Okus presenetljivo spominja n...