Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako porabimo star krompir

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 14. 06. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2014 / 10:38
Kako porabimo star krompir

Kako porabimo star krompir

Ali si morda radi naredite zalogo in pridelate ali kupite precej krompirja, potem pa vam ostaja v kleti?

Ali si morda radi naredite zalogo in pridelate ali kupite precej krompirja, potem pa vam ostaja v kleti? Še tako dobro skladiščenega je zdaj treba dokončno porabiti, saj že kopljemo slasten mlad krompir. Torej se lotimo dela in napovejmo krompirjev teden. Krompir zelo blagodejno deluje na prebavila. Če imamo prebavne motnje, na tešče pojejmo kuhan krompir, le zmečkan v vodi, v kateri se je kuhal. Blago solimo in ponavljamo tako dolgo, dokler težave ne minejo. Tudi sok surovega krompirja, dobro precejen, da je po­vsem čist, pomaga pri rani na želodcu.

Starejši ljudje še pomnijo, kako pogosto je bil na jedilniku krompirjev kruh. Ali pa pripravimo »oženjene žgance«: v vodo stresemo na kocke narezan olupljen krompir. Ko zavre, dodamo še moko – pšenično belo ali ajdovo. Žgance izdatno solimo in zabelimo z ocvirki ali maslom, ali pa suho prepražimo sezam, da prične pokati in zadiši ter ga delno stremo v terilniku ali sekljalniku. Posujemo po žgancih. Okus presenetljivo spominja n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh