Dišavnice v vrtu in posodah
Dišavnice v vrtu in posodah
Dišavnice so gojili že v samostanskih vrtovih srednjega veka zaradi njihovih zdravilnih lastnostih ter uporabnosti v kuhinji.
Pisanolistni žajbelj in sivka med jagodami v okrasnouporabnem vrtu. Foto: Bernarda Strgar Schulz
Dišavnice so gojili že v samostanskih vrtovih srednjega veka zaradi njihovih zdravilnih lastnostih ter uporabnosti v kuhinji. Dandanes dišavnice zopet pridobivajo na veljavi, saj jih sadimo v bivalni vrt, v uporabni vrt in tudi v korita ter v posode. Ne samo, da so dišavnice uporabne v zdravilstvu in pri pripravi najrazličnejših jedi, prenekatere se celo ponašajo z opojno dišečimi listi in cvetovi, z listi zanimivih oblik in barv, s cvetovi, ki privabljajo čebele, metulje in druge koristne žuželke. Lahko so prava paša za oči, njihov vonj pa nam vzbuja čute, nas poživi ali pomiri. Dišavnice velikokrat uporabljamo tudi v t. i. terapevtskih vrtovih, ki so v tujini del ustanov, kot s...