Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Val

Za vas piše:
Simon Lenarčič
Objava: 31. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2014 / 09:36
Val

Val

Val Je ime z dvema povsem različnima pomenoma: lahko je namreč slovensko ime, ki izhaja iz besede val, ali pa krajša/klicna oblika zlasti svetniškega imena Valentin.

Val iz Prage

Val Je ime z dvema povsem različnima pomenoma: lahko je namreč slovensko ime, ki izhaja iz besede val, ali pa – tako je v večini primerov – krajša/klicna oblika zlasti svetniškega imena Valentin. Slednja se je pri nas začela uveljavljati pod vplivom enakega angleškega imena, ki ustreza slovenskim klicnim oblikam Vale, Valko in Valo, in seveda zaradi splošne priljubljenosti čimkrajših imen.

Ime Valentin izhaja iz latinskega imena Valentinus, to pa iz pridevnika valens (v rodilniku valentis), 'močan', 'krepak', 'zdrav'. Nosil ga je mučenec v Rimu Valentin (3. stoletje), ki goduje 14. 2. in je zavetnik mladine, romarjev in čebelarjev ter priprošnjik zoper kužna obolenja in za dobro poroko.

Priljubljenost imena Val, ki ga je 1. 1. 2013 imelo 632 prebivalcev Slovenije, je začela naraščati na prelomu 20. in 21. stoletja, ko se je dotlej silno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh