Nakalimo oljna semena - sezam
Nakalimo oljna semena - sezam
Ker je čas, ko na vrtu ne raste nič, vzbujamo življenje na kuhinjskem pultu. Nakaljujemo semena. Da bi vas spodbudili k temu, bomo v nekaj člankih opozorili na oljna semena, ki jih lahko kalimo in uporabimo v preprostih jedeh ali jih jemo kar iz rok v usta. Pričeli bomo s sezamom, ki sicer pri nas ne uspeva, pač pa dobro in brez težav kali.
Prehranska vrednost semena
Seme vsebuje 20–30 % beljakovin, 50 do 60 % olj, od tega 90 % nenasičenih maščobnih kislin z velikim deležem lecitina, 7 % ogljikovih hidratov, vitamine: B1, B2, B3, A, C, veliko E, minerale: magnezij, fosfor, železo, kremenčevo kislino, sodo (kalcijev karbonat), kalcij, sluzi, encime in hormone, lignane. 100 g sezama vsebuje 1025 mg kalcija, medtem ko ga pol litra mleka, najbogatejšega vira kalcija živalskega izvora, vsebuje le 500 mg.
Napotek za kaljenje
Kalimo neoluščeno seme. Če imamo doma kalilnik, kalimo v njem, prav dobro pa nam bo šlo tudi v kozarcu za kumarice,...